درمان بیش حسی در کودکان
درمان بیش حسی در کودکان یکی از موضوعات مورد بحث در حوزه توانبخشی می باشد. برخی از کودکان هستند که حساسیت شدید حسی دارند. مثلا ممکن است کودک از لمس شدن بیزاری کند.
اگر شما والدین یک کودک دارای مشکلات بیش حسی هستید، در طی این مقاله از سایت تلویزیون کاردرمانی ابتدا بیش حسی در کودکان را شرح داده و سپس راهکارهای کاربردی را جهت درمان بیش حسی در کودکان بیان خواهیم کرد
آیا تا به حال پس از شنیدن صدای بلند یا مزاحم، مانند شنیدن صدای جیغ لاستیکها که نزدیک شما متوقف میشود، احساس ناراحتی کرده و گوشهای خود را گرفتهاید؟
یا از بوییدن یک عطر آشنا احساس خوشحالی کردهاید؟ اینها نمونههایی از پردازش حسی هستند و این موضوع را بیان میکنند که مغز شما چگونه ورودیهای حسی را از محیط دریافت کرده و به آنها پاسخ میدهد.
ممکن است گاهی متوجه شده باشید که فرزندتان در انجام کارها دقت و زرنگی لازم را ندارد یا از برخی لباسهای خود ترس دارد، همچنین به نورها یا صداهای خاص واکنش نشان میدهد.
این طبیعی است که فرزند شما در برخی شرایط حساس شود ولی اگر این رفتارها در زندگی روزمره او تاثیر داشته باشد نشان دهنده اختلال در پردازش اطلاعات حسی است.
اختلال پردازش حسی بر نحوه پردازش حسها تأثیر میگذارد و حواسی مانند بوییدن، چشیدن و لمس کردن را تحت تاثیر قرار میدهد. اختلال پردازش حسی به این صورت است که این افراد بیشتر از سایر افراد به محرکهای محیطی حساسیت نشان میدهند و یا برعکس محرکها باید خیلی شدید باشند که روی افراد تاثیر بگذارند که در این حالت کودک به کم حسی دچار است
اختلال بیش حسی چگونه تشخیص داده میشود؟
راههای مختلفی برای تشخیص اینکه آیا کودک شما دارای اختلال پردازش حسی است یا نه وجود دارد. در ادامه به بررسی چند مورد خواهیم پرداخت.
پس کشیدن خود هنگام شنیدن صداهای بلند
اگر کودک شما مبتلا به بیش حسی باشد ممکن است مشاهده کنید که هنگام شنیدن صداها خود را پس میکشد. این حالت با زمانی که هنگام دیدن آتش بازی یا صداهای خیلی شدید رخ میدهد متفاوت است چون این واکنش طبیعی است.
اما اگر متوجه شوید آنها به طور مداوم با صداهای بلند روزمره مانند صدای سیفون توالت، جاروبرقی یا زنگ تلفن همراه خود را پس میکشند میتواند نشان دهنده بیش حسی در آنها باشد.
وقتی لمس میشوند پس میکشند
اگر متوجه شدید که کودک شما به طور مداوم هنگام لمس شدن خود را پس میکشد، ممکن است این نشانهای از اختلال بیش حسی باشد.
در واقع در این وضعیت، مغز کودک شما در پردازش احساسات فیزیکی مشکل دارد و بنابراین وقتی آنها را لمس میکنید، میتواند بسیار طاقت فرسا و استرس زا باشد. این مورد باعث تاخیر در رشد مهارتهای اجتماعی آنها میشود.
آنها با برچسب لباسهای خود اذیت میشوند
کودکانی که بیش حسی دارند نسبت به بافت برچسبهای پشت لباسهایشان حساساند و این مورد به شدت برای آنها اذیت کننده است.
آنها میخواهند از بوهای قوی دور شوند
بویایی حس دیگری است که میتواند تحت تأثیر اختلال پردازش حسی قرار گیرد. کودک شما ممکن است به بوهای قوی بسیار حساس باشد و به طور مداوم از آنها دوری کند یا از آنها فرار کند. این میتواند شامل بوی تند شیمیایی مانند پاک کننده های خانگی، رایحههای مصنوعی مانند عطر یا خوشبو کننده هوا، یا حتی بوی تند پخت و پز مانند سیر یا پیاز باشد.
از آماده شدن برای رختخواب متنفرند
کودکان مبتلا به اختلال پردازش حسی نیز میتوانند به طرز باورنکردنی نسبت به روتین قبل از خواب خود مقاومت نشان دهند. این به این دلیل است که اعمال مسواک زدن، شانه کردن موها و تعویض لباسها میتواند یک بار بیش از حد حسی برای آنها باشد.
هر یک از این فعالیتها محرکی است که میتواند کودک مبتلا به اختلال پردازش حسی را بیش از حد تحریک کند. در عین حال، این موارد بدیهی است که نباید از آنها اجتناب کرد.
ممکن است دست و پا چلفتی باشند
بیش حسی در کودکان بر تعادل و هماهنگی کودک تأثیر میگذارد و به این دلیل اتفاق می افتد که مغز آنها تغییرات در وضعیت یا تعادل آنها را تفسیر نمیکند. برای مثال وقتی میلغزند، سعی نمیکنند خودشان را بگیرند زیرا مغزشان هنوز متوجه نشده است که در حال افتادن هستند.
درمان بیش حسی چگونه است؟
هیچ دارویی برای درمان مشکلات بیش حسی وجود ندارد. اما روشهای درمانی و همچنین تغییرات عملی وجود دارد که میتوانید در خانه و مدرسه ایجاد کنید تا به فرزندتان کمک کند احساس بهتری داشته باشد و بهتر عمل کند.
کاردرمانگران نقش اساسی در ایجاد برنامههای درمانی متناسب با نیازهای کودکان مبتلا به اختلال بیش حسی دارند. این درمانها برای کاهش علائم بیش حسی طراحی شدهاند.
درمانگران میگویند که تجربه هر کودک از بیش حسی متفاوت است بنابراین برنامههای درمانی را با استراتژیها و فعالیتهای شخصیسازی میکنند که یکپارچگی حسی کودک را تقویت میکند.
علاوه بر ایجاد برنامه های خانه، آموزش برای فرآیند درمانی حیاتی است. کاردرمانگران با تمرکز بر درک بیش حسی و تأثیر آن بر فعالیت های روزانه و تعاملات اجتماعی، آموزش های مهمی را به کودک و خانواده اش ارائه می دهند.
این آموزش در درک عمیقتر خانواده از بیش حسی بسیار مهم است و والدین و خواهران و برادران را قادر میسازد تا به طور مؤثر به کودک در مدیریت علائم خود کمک کنند.
کاردرمانگران خانوادهها را قادر میسازند تا از طریق ترکیب هماهنگ برنامههای خانه و آموزش قوی، محیطی پرورشی، حمایتکننده و حسی ایجاد کنند.
این رویکرد جامع چالش های فوری ناشی از بیش حسی را کاهش میدهد و خانواده را با دانش و مهارت های لازم برای عبور از موانع مجهز میکند. هدف نهایی غنی سازی توانایی کودک برای مشارکت در زندگی و شکوفایی روان است.
خلاصه:
برخی از کودکانی که دچار اختلال یکپارچگی حسی هستند، بیش حسی را تجربه می کنند. این بیش حسی می تواند در حواس مختلف اتفاق بیافتد. مهم است که والدین این کودکان آموزش های لازم را جهت درک و درمان کودکشان از درمانگران یاد بگیرند.
کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که بر روی ابعاد جسمی و روانی افراد کار می کند. این درمان در واقع حوزه ای میان رشته ای است که از علوم مختلف نظیر روانشناسی، فیزیولوژیک و آناتومی برای بهبود عملکرد بیماران بهره می برد. یکی از هدف های اصلی کاردرمانی به استقلال رساندن مراجع است. به طوری که پس از پایان جلسات بتواند به تنهایی کارهای مربوط به خود را انجام دهد.
مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های 3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید